Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E282 - Propionan vápenatý

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E282 - Propionan vápenatý

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Krystalická pevná látka, slabě zapáchající po kyselině propionové. Její krystalky jsou dobře rozpustné ve vodě. Má funkci konzervantu, který zabraňuje nitkování chleba a pečiva. Získává se přidáním vápna do kyseliny propionové. Přirozeně se vyskytuje v kvašených substancích, jako je pivo nebo víno.

Propionan vápenatý a zdraví

Z hlediska nežádoucích účinků propionanu vápenatého lze říci, že vykazuje stejné charakteristiky jako jiný derivát kyseliny propionové – propionan sodný (E281). Přecitlivělé osoby mohou pociťovat bolesti hlavy, břicha, podrážděnost. Za běžných podmínek se však jedná o látku, která je považována za bezpečnou. Tato látka přirozeně vzniká při trávení tuků a bakterií v bachoru dobytka a ovcí. Využívá se jí v zemědělství jako doplňku stravy a k prevenci onemocnění zvaného mléčná horečka.

Propionan vápenatý v potravinářství

Propionan vápenatý je konzervant, který brání v růstu plísním a vzniku nitkovitosti v chlebu a v pečivu. V některých státech je využíván při výrobě:
- sýrů,
- sladkých náplní,
- džemů
- želatin.

Dříve nebyla tato látka v ČR povolena, ale dnes se přidává do chleba s trvanlivostí delší než sedm dní, do baleného jemného pečiva a do cukrářských produktů z mouky. V USA povoleno. 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.