Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Bezbarvá tekutina silně zapáchající po kyselině octové – vzniká její reakcí se vzdušnou vlhkostí. Má funkci konzervantu proti plísním. Vyrábí se karbonylací methylacetátu, tj. jeho reakcí s oxidem uhelnatým.
Různé studie na zvířatech neprokázaly nežádoucí účinky. Pouze ve vysokých dávkách se projevovaly negativní efekty - snížení váhy, poškození orgánů. V množstvích, ve kterých se látka vyskytuje v potravinách, pravděpodobně nemá nežádoucí účinky. V 99% koncentraci jde o silně dráždivou látku, která může způsobit popáleniny nebo poškození zraku.
Používá se jako konzervační látka proti plísním a za určitých podmínek (vyšší pH) má vyšší účinnost než jiné kyseliny. V České republice (a celé EU) není tato sloučenina povolena jako přídatná látka do potravin.
Využívá se při výrobě barviv, parfému, umělých hmot, aspirinu, celulózy a hedvábí. V ČR (celé EU) nepovoleno jako přídatná látka v potravinách. V mnoha zemích nepovoleno, v USA povoleno k ošetření povrchu sýrů apod.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.