Kurzy ATAC

E263 - Octan vápenatý

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E263 - Octan vápenatý

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

V surové formě jde o hnědou, silně hygroskopickou látku – jeho běžnější forma je monohydrát. Používá se jako zpevňující a zahušťující látka, stabilizátor, konzervant (má podobné antimikrobiální vlastnosti jako kyselina octová) a činitel upravující pH. Má schopnost vázat nežádoucí kovy, čímž zabraňuje barevným a strukturním změnám dané potraviny, vzniku sraženin, lepkavosti (například v pivu, chlebu či moštech) a žluknutí. Výroba octanu vápenatého mohla probíhat už v minulosti, protože ho lze připravit namáčením vaječných skořápek v octu. Průmyslově se vyrábí reakcí vápna a kyseliny octové. 

Octan vápenatý a zdraví

 V množství, v němž octan vápenatý přijímáme v potravě, nejsou známy žádné jeho nežádoucí účinky.

Octan vápenatý v potravinářství

Nachází se například v:
- pekařských výrobcích,
- pudincích,
- sirupech,
- sladkých omáčkách
- náplních.

Některé sloučeniny octanu vápenatého s hořčíkem slouží jako přísady do solí. V chemickém průmyslu se využívá k výrobě kyseliny octové nebo acetonu, dále při bělení a také brání vzniku rzi v kovových 

V ČR (celé EU) a USA povolen v nezbytném množství.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.