Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
V surové formě jde o hnědou, silně hygroskopickou látku – jeho běžnější forma je monohydrát. Používá se jako zpevňující a zahušťující látka, stabilizátor, konzervant (má podobné antimikrobiální vlastnosti jako kyselina octová) a činitel upravující pH. Má schopnost vázat nežádoucí kovy, čímž zabraňuje barevným a strukturním změnám dané potraviny, vzniku sraženin, lepkavosti (například v pivu, chlebu či moštech) a žluknutí. Výroba octanu vápenatého mohla probíhat už v minulosti, protože ho lze připravit namáčením vaječných skořápek v octu. Průmyslově se vyrábí reakcí vápna a kyseliny octové.
V množství, v němž octan vápenatý přijímáme v potravě, nejsou známy žádné jeho nežádoucí účinky.
Nachází se například v:
- pekařských výrobcích,
- pudincích,
- sirupech,
- sladkých omáčkách
- náplních.
Některé sloučeniny octanu vápenatého s hořčíkem slouží jako přísady do solí. V chemickém průmyslu se využívá k výrobě kyseliny octové nebo acetonu, dále při bělení a také brání vzniku rzi v kovových
V ČR (celé EU) a USA povolen v nezbytném množství.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.