Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E261 - Octan draselný

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E261 - Octan draselný

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Jde o bezbarvý, ve vodě dobře rozpustný prášek či krystalky. Látka je bez zápachu, se slabou octovou vůní a slanou chutí. Vyrábí se synteticky z hydroxidu draselného a kyseliny octové.

Octan draselný a zdraví

Větší množství této látky může neblaze působit na jedince se špatně fungujícími ledvinami. U zdravých lidí nemá nežádoucí účinky. 

Octan draselný v potravinářství

Nejlépe se uplatní jako přísada do potravin – má podobné konzervační a chuťové účinky jako kyselina octová, z níž se připravuje. Podobně jako ona se může nacházet například v:
- omáčkách,
- nakládané zelenině,
- sýrech,
- čalamádách.

Má schopnost déle zachovat původní přirozenou barvu potravin rostlinného původu. Octan draselný nachází využití i v chemii jako tlumicí činidlo nebo odmrazovač a v medicíně k léčení srdeční arytmie či jako diuretikum.

V ČR (celé EU) a USA povoleno v nezbytném množství.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.