Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E260 - Kyselina octová

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E260 - Kyselina octová

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Karboxylová kyselina, která se běžně vyskytuje v přírodě, například v jablkách, sýrech, kakau, vinných hroznech, odstředěném mléku, pomerančích, broskvích nebo jahodách. V přírodě může tvořit až 16% podíl v přirozeném octu, který vzniká kvašením alkoholických tekutin. Jde o viskózní, bezbarvou a ve vodě rozpustnou kapalinu ostrého zápachu se silnými antimikrobiálními účinky. Pro potravinářské účely se připravuje z lihu, moštů či ovocných vín a nejčastěji jde o její 5% vodní roztok známý jako ocet, jenž nachází široké využití v potravinářském průmyslu. Vyrábí se několika způsoby - karbonylací methanolu, oxidací acetaldehydu nebo ethylenu či přírodní fermentací.

Kyselina octová a zdraví

Přijímána v potravinách je tato látka lidskému zdraví bezpečná, nicméně ve vyšších množstvích může mít některé nežádoucí účinky, například poškození sliznic zažívacího ústrojí, krvácení nebo tvorbu vředů. I slabší než 5% roztok této látky může dráždit či svědit pokožku.

Kyselina octová v potravinářství

Využívá se především jako tradiční prostředek k okyselování a dochucování různých pokrmů (ocet), ale také jako konzervant zabraňující růstu bakterií a kvasinek. Její vlastnosti z ní rovněž činí dobré rozpouštědlo (zejména barviv, gum, pryskyřic a éterických olejů) a látku využívanou k úpravě pH. 

V potravinách se vyskytuje zejména v:
- nakládané zelenině a houbách,
- v salátových zálivkách,
- majonézách,
- omáčkách,
- čalamádách,
- marinádách,
- kečupech
- pekařských výrobcích.

Z kyseliny octové se vyrábí další potravinové přísady, například emulgátor E472c. V ČR (celé EU) povoleno v nezbytném množství. V USA povoleno.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.