Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Jedná se o bezbarvý plyn, který se používá zejména ve formě vodného roztoku - formalínu. Má uplatnění jako dezinfekční látka, germicid, fungicid, odpěňovač, konzervant. Vyrábí se oxidací methylalkoholu.
Již malé množství látky (cca 30 gramů) způsobí, do dvou hodin po požití, smrt. Vdechováním prokazatelně způsobuje zhoubné nádory, krvácení nosohltanu a jedná se tedy o karcinogen. Stykem s kůží dojde k nežádoucí reakci. Způsobuje rakovinu plic u zvířat (krys) a další řadu škodlivých účinků. Probíhají diskuze a studie, které se snaží objasnit, zda je pro člověka škodlivé požívání masa zvířat, která jsou živena krmivem ošetřeným formaldehydem. Výzkumníci univerzity v Miláně zjistili, že konzumací sýra Grana Padano, který se vyrábí za použití formaldehydu, nevzniká zdravotní riziko.
Nachází uplatnění v průmyslu při výrobě lepidel, dezinfekčních prostředků, fungicidů.
U potravin se používá ve výrobním procesu jako protipěnící přísada u:
- sýrů,
- želé,
- marmelád,
- pekařských výrobků,
- cukrovinek,
- mléčných výrobků.
Dále se používá při výrobě šamponů, pěn do koupele, krémů, laků na nehty, apod.
Látka není povolena jako přídatná látka do potravin v ČR (celé EU) ani v USA. Do lidského těla se však může dostat konzumací potravin s obsahem látky hexamethylentetraamin (E239), který se na formaldehyd rozkládá.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.