Kurzy ATAC

E240 - Formaldehyd

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E240 - Formaldehyd

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Jedná se o bezbarvý plyn, který se používá zejména ve formě vodného roztoku - formalínu. Má uplatnění jako dezinfekční látka, germicid, fungicid, odpěňovač, konzervant. Vyrábí se oxidací methylalkoholu.

Formaldehyd a zdraví

Již malé množství látky (cca 30 gramů) způsobí, do dvou hodin po požití, smrt. Vdechováním prokazatelně způsobuje zhoubné nádory, krvácení nosohltanu a jedná se tedy o karcinogen. Stykem s kůží dojde k nežádoucí reakci. Způsobuje rakovinu plic u zvířat (krys) a další řadu škodlivých účinků. Probíhají diskuze a studie, které se snaží objasnit, zda je pro člověka škodlivé požívání masa zvířat, která jsou živena krmivem ošetřeným formaldehydem. Výzkumníci univerzity v Miláně zjistili, že konzumací sýra Grana Padano, který se vyrábí za použití formaldehydu, nevzniká zdravotní riziko.

Formaldehyd v potravinářství

Nachází uplatnění v průmyslu při výrobě lepidel, dezinfekčních prostředků, fungicidů.

U potravin se používá ve výrobním procesu jako protipěnící přísada u:
- sýrů,
- želé,
- marmelád,
- pekařských výrobků,
- cukrovinek,
- mléčných výrobků.

Dále se používá při výrobě šamponů, pěn do koupele, krémů, laků na nehty, apod.

Látka není povolena jako přídatná látka do potravin v ČR (celé EU) ani v USA. Do lidského těla se však může dostat konzumací potravin s obsahem látky hexamethylentetraamin (E239), který se na formaldehyd rozkládá.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.