Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Jedná se o konzervant, který má formu bílého prášku nebo krystalků, bez zápachu. Vyrábí se synteticky.
Látka se v těle rozkládá na škodlivý formaldehyd (E240), který je toxický a potenciálně karcinogenní. Podle univerzity v Miláně bylo ověřeno, že v sýru, do kterého se látka smí přidávat, nemá nežádoucí účinky a nehrozí ohrožení zdraví.
Dříve se látka používala k marinování ryb. Dnes se však používá už jen ve výjimečných případech, např. jako konzervant sýrů.
Látka slouží také jako:
- složka lepidel,
- složka nátěrů
- stabilizátor mazacích a izolačních olejů.
V lékařství měla uplatnění pro antibakteriální léčbu močových cest, u zvířat jako antiseptikum
Látka je v ČR a v rámci EU povolena pouze na ošetření sýru Provolone. V USA a Austrálii nepovoleno.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.