Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E239 - Hexamethylentetraamin

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E239 - Hexamethylentetraamin

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Jedná se o konzervant, který má formu bílého prášku nebo krystalků, bez zápachu. Vyrábí se synteticky.

E239 a zdraví

Látka se v těle rozkládá na škodlivý formaldehyd (E240), který je toxický a potenciálně karcinogenní. Podle univerzity v Miláně bylo ověřeno, že v sýru, do kterého se látka smí přidávat, nemá nežádoucí účinky a nehrozí ohrožení zdraví.

E239 v potravinářství

Dříve se látka používala k marinování ryb. Dnes se však používá už jen ve výjimečných případech, např. jako konzervant sýrů.

Látka slouží také jako:
- složka lepidel,
- složka nátěrů
- stabilizátor mazacích a izolačních olejů.

V lékařství měla uplatnění pro antibakteriální léčbu močových cest, u zvířat jako antiseptikum

Látka je v ČR a v rámci EU povolena pouze na ošetření sýru Provolone. V USA a Austrálii nepovoleno.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.