Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E234 - Nisin

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E234 - Nisin

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Nisin je peptid, který má velmi nízkou molekulární hmotnost. Vyskytuje se ve formě krystalků. Vyskytuje se přirozeně v různých druzích sýra. Má velmi dobré účinky proti řadě patogenních bakterií. Je stabilní v kyselých potravinách. Vyrábí se z bakterií Lactococcus lactis nebo Streptococcus lactis, která samovolně produkuje mléčné kyseliny.

Nisin a zdraví

Nejsou známy negativní účinky a látka je považována za bezpečnou. Přijatelná denní dávka (ADI) 0 - 0,25 mg/kg tělesné hmostnosti.

Nisin v potravinářství

Používá se v:
- sýrech a jiných výrobcích ze sýra,
- konzervované zelenině a ovoci,
- pudincích
- různých omáčkách.

Dále např. v kosmetice.

Evropský parlament v roce 2003 oznámil, že by se látka neměla používat z důvodu možného zhoršeného působení antibiotik na člověka. Podle zahraniční literatury by měla být látka zakázána do doby, než bude její nezávadnost zcela prokázána. Jedná se o látku, která má status GRAS (generally recognized as safe - tzn. že je látka považována za bezpečnou). Dříve byla látka v ČR zakázána, nyní ji však lze použít při výrobě pudinků a sýrů (v celé EU). Pro stejné účely povolen i v Německu. V USA je látka také povolena.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.