Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Jedná se o látku, která se používá ke konzervování zejména citrusových plodů. Má bílou nebo žlutou barvu, vyskytuje se ve krystalické pevné látky. Orthofenylfenol, ze kterého se sůl vyrábí se získává synteticky z uhelného dehtu.
Kontakt látky s očima může způsobit podráždění. U některých osob může látka dráždit kůži. Skupina pro podporu hyperaktivních dětí doporučuje vyloučit z dětské výživy. Studiemi na zvířatech byla zjištěna řada negativních účinků - problémy s ledvinami, výskyt zhoubných i nezhoubných nádorů, teratogenní a reprodukční problémy. Podle organizace IARC je látka prokázaný zvířecí karcinogen. Látku je možné považovat za bezpečnou v případě, že se vyhneme konzumaci kůr citrusových plodů.
Používá se zejména v zemědělství - při pěstování různých druhů ovoce a zeleniny (např. rajčat, brambor, citrusových plodů, hrušek, švestek, broskví, apod.). Ve formě dezinfekčních přípravků se používá pro dezinfekci v domácnosti, nemocnicích, potravinářských provozech a i na jiných místech. Lze ho aplikovat na tkaniny i jiné materiály.
Dále má využití v gumárenském průmyslu, v laboratořích, při výrobě jiných fungicidů, barviv a jiných chemikálií.
Látka není v rámci EU (ČR) povolená k použití do potravin.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.