Kurzy ATAC

E230 - Bifenyl

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E230 - Bifenyl

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Jedná se o konzervant, který účinkuje proti vzniku plísní, zejména u citrusových plodů. Je doporučeno vyvarovat se styku s kůrami citrusových plodů, které jsou bifenylem ošetřeny. Výroba probíhá synteticky ze sloučenin uhelného původu, konkrétně z benzenu.

Bifenyl a zdraví

Bifenyl je škodlivá látka, která může vyvolat nežádoucí alergické reakce zejména u citlivých osob. Mezi příznaky patří podráždění nosu nebo očí, zvracení, nevolnosti, apod. Studie na zvířatech (krysách) prokázaly poškození ledvin a jater. Není vhodné, aby děti přišly do styku s citrusovou kůrou a obalovými materiály, které jsou ošetřeny bifenylem. V kombinaci s dalšími přídatnými látkami - např. E231 a E232 může vyvolat rakovinotvorné účinky. Potenciální teratogen.

Bifenyl v potravinářství

Používá se jako pesticid citrusů, případně jako přísada do obalových materiálů citrusových druhů ovoce - grapefruitů, pomerančů, citronů.

Látka není v rámci EU (ČR) povolená k použití do potravin.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.