Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E227 - Hydrogensiřičitan vápenatý

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E227 - Hydrogensiřičitan vápenatý

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Jedná se o konzervant, zpevňující látku, má účinky proti hnědnutí potravin. Má formu bílého krystalického prášku, svou vůní připomíná oxid siřičitý. Ničí vitamin B1 v potravinách, proto by se neměl využívat v potravinách, které slouží jako zdroj tohoto vitaminu. V ovoci a ovocných džusech chrání vitamin C před jeho degradací. Siřičitany zabraňují enzymatickému hnědnutí ovoce a zeleniny, a neenzymatickému hnědnutí potravin při jejich tepelném zpracování (např. při pečení chleba, koláčů, apod.). Dříve se siřičitany používaly jako dezinfekce vinných nádob. Přidáváním plynu oxidu siřičitého do louhu (v tomto případě vápenatého), vznikají soli - siřičitany.

Hydrogensiřičitan vápenatý a zdraví

Látka je považována za bezpečnou, nicméně existují důkazy o vzniklých příznacích astmatu, anafylaxe nebo o příznacích poruch chování, bolestí hlavy, nevolností. Jsou známy případy smrti astmatiků v souvisloti se siřičitany.

Hydrogensiřičitan vápenatý v potravinářství

Látka se používá:
- při bělení cukrů a chmele,
- v marmeládách,
- v džemech,
- v ovocných nápojích,
- ve vínu,
- v zázvorovém pivu,
- v sýrech,
-v sušeném ovoci,
- v sušených fazolích,
- ve výrobcích z brambor,
- v želatině.

Hydrogensiřičitan vápenatý se smí v ČR (celé EU) používat jako přísada do omezeného spektra potravin. Látka není povolena v USA ani v Austrálii.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.