Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E226 - Siřičitan vápenatý

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E226 - Siřičitan vápenatý

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Tato sůl se vyskytuje ve formě bílého prášku. Obsahuje 45% oxidu siřičitého. Jedná se o konzervant, který zejména ničí bakterie a dále působí proti kvasinkám a houbám. Ničí vitamin B1 v potravinách, proto by se neměl využívat v potravinách, které slouží jako zdroj tohoto vitaminu. V ovoci a ovocných džusech chrání vitamin C před jeho degradací. Siřičitany zabraňují enzymatickému hnědnutí ovoce a zeleniny, a neenzymatickému hnědnutí potravin při jejich tepelném zpracování (např. při pečení chleba, koláčů, apod.). Dříve se siřičitany používaly jako dezinfekce vinných nádob. Přidáváním plynu oxidu siřičitého do louhu (v tomto případě vápenatého) vznikají soli - siřičitany.

Siřičitan vápenatý a zdraví

Látka je považována za bezpečnou, nicméně existují důkazy o vzniklých příznacích astmatu, anafylaxe nebo o příznacích poruch chování, bolestí hlavy, nevolností. Jsou známy případy smrti astmatiků v souvisloti se siřičitany.

Siřičitan vápenatý v potravinářství

Látka se používá:
- při bělení cukrů a chmele,
- v marmeládách,
- v džemech,
- v ovocných nápojích,
- ve vínu,
- v zázvorovém pivu,
- v sýrech,
-v sušeném ovoci,
- v sušených fazolích,
- ve výrobcích z brambor,
- v želatině.

Siřičitan vápenatý se smí v ČR (celé EU) používat jako přísada do omezeného spektra potravin. V USA a Austrálii není látka povolena.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.