Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E225 - Siřičitan draselný

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E225 - Siřičitan draselný

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Tato látka se vyskytuje ve formě suchého korozivního prášku. Obsahuje 45% oxidu siřičitého. Jedná se o konzervant, který zabraňuje šíření hub a plísní. Má využití také jako antioxidant. Ničí vitamin B1 v potravinách, proto by se neměl využívat v potravinách, které slouží jako zdroj tohoto vitaminu. V ovoci a ovocných džusech chrání vitamin C před jeho degradací. Siřičitany zabraňují enzymatickému hnědnutí ovoce a zeleniny, a neenzymatickému hnědnutí potravin při jejich tepelném zpracování (např. při pečení chleba, koláčů, apod.). Dříve se siřičitany používaly jako dezinfekce vinných nádob. Vyrábí se přidáním hydroxidu draselného ke kyselině siřičité, vzniká sůl.

Siřičitan draselný a zdraví

Látka je považována za bezpečnou, nicméně existují důkazy o vzniklých příznacích astmatu, anafylaxe nebo o příznacích poruch chování, bolestí hlavy, nevolností. Jsou známy případy smrti astmatiků v souvisloti se siřičitany.

Siřičitan draselný v potravinářství

Látka se používá:
- při bělení cukrů a chmele,
- v marmeládách,
- v džemech,
- v ovocných nápojích,
- ve vínu,
- v zázvorovém pivu,
- v sýrech,
-v sušeném ovoci,
- v sušených fazolích,
- ve výrobcích z brambor,
- v želatině.

Siřičitan draselný není v ČR (celé EU) povolen jako přísada do potravin.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.