Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Tato látka se vyskytuje ve formě suchého korozivního prášku. Je bílý nebo bezbarvý, se zápachem oxidu siřičitého. Jedná se o konzervant, který zabraňuje šíření hub a plísní. Má využití také jako antioxidant nebo sterilizační činidlo. Obsahuje 58% oxidu siřičitého. Ničí vitamin B1 v potravinách, proto by se neměl využívat v potravinách, které slouží jako zdroj tohoto vitaminu. Siřičitany zabraňují enzymatickému hnědnutí ovoce a zeleniny, a neenzymatickému hnědnutí potravin při jejich tepelném zpracování (např. při pečení chleba, koláčů, apod.). V ovoci a ovocných džusech chrání vitamin C před jeho degradací. Dříve se siřičitany používaly jako dezinfekce vinných nádob. Vyrábí se ze dvou chemických látek - oxidu siřičitého a potaše.
Látka je organizací FDA považována v malém množství za bezpečnou. Nicméně existují důkazy o vzniklých příznacích astmatu, anafylaxe nebo o příznacích poruch chování, bolestí hlavy, nevolností. Jsou známy případy smrti astmatiků v souvisloti se siřičitany. Přijatelná denní dávka 0 - 0,7 mg/kg tělesné hmotnosti.
Látka se používá:
- při bělení cukrů a chmele,
- v marmeládách,
- v džemech,
- v ovocných nápojích,
- ve vínu,
- v zázvorovém pivu,
- v sýrech,
- v sušeném ovoci,
- v sušených fazolí,
- ve výrobcích z brambor,
- v želatině.
ANZFS uvádí, že je dobrou výrobní zvyklosti nepřidávat více než 350 mg/kg potravinové hmotnosti. Ve většině případů výrobci používají množství menší než jsou doporučená nebo omezují množství cukru, což vede k rychlejšímu odbourání siřičitanů. V roce 1980 organizace FDA oznámila, že látka obdržela status GRAS (generally recognized as safe - tzn. že je látka považována za bezpečnou). Dále konstatovala, že v množstvích, ve kterých se látka přidává do potravin, je bezpečná. V omezeném množství se smí používat v ČR (celé EU) i v USA.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.