Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Jedná se o anorganickou sodnou sůl kyseliny siřičité. Bílý prášek nepříjemné chuti, který se používá jako bělidlo, konzervant, přípravek proti odbarvení a jako přípravek proti růstu bakterií. Komerční se hydrogensiřičitan sodný získává z pyrosiřičitanu sodného. Vzniká přidáním plynu do louhu.
Nežádoucími účinky látky jsou nevolnost, bolesti žaludku, bolesti hlavy, astmatické problémy. Koncentrovaný roztok hydrogensiřičitanu sodného je vysoce nebezpečný při styku s pokožkou, tkání a sliznicí. Žádné studie neprokázaly karcinogenní účinky, jedná se však o potenciální mutagen.
Hydrogensiřičitan sodný se používá při výrobě:
- piva,
- vína,
- konzervovaných krevet,
- sušeného ovoce,
- octa,
- produktů z brambor,
- nealkoholických ovocných nápojů.
Použití není dovoleno v mase a v potravinách, které jsou zdrojem vitaminu B1.
V ČR (celé EU) je použití látky omezeno. V USA je na výjimky povoleno. Přípustná denní dávka: 0 - 0,7mg na kilogram tělesné váhy.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.