Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E222 - Hydrogensiřičitan sodný

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E222 - Hydrogensiřičitan sodný

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Jedná se o anorganickou sodnou sůl kyseliny siřičité. Bílý prášek nepříjemné chuti, který se používá jako bělidlo, konzervant, přípravek proti odbarvení a jako přípravek proti růstu bakterií. Komerční se hydrogensiřičitan sodný získává z pyrosiřičitanu sodného. Vzniká přidáním plynu do louhu.

Hydrogensiřičitan sodný a zdraví

Nežádoucími účinky látky jsou nevolnost, bolesti žaludku, bolesti hlavy, astmatické problémy. Koncentrovaný roztok hydrogensiřičitanu sodného je vysoce nebezpečný při styku s pokožkou, tkání a sliznicí. Žádné studie neprokázaly karcinogenní účinky, jedná se však o potenciální mutagen.

Hydrogensiřičitan sodný v potravinářství

Hydrogensiřičitan sodný se používá při výrobě:
- piva,
- vína,
- konzervovaných krevet,
- sušeného ovoce,
- octa,
- produktů z brambor,
- nealkoholických ovocných nápojů. 

Použití není dovoleno v mase a v potravinách, které jsou zdrojem vitaminu B1.

V ČR (celé EU) je použití látky omezeno. V USA je na výjimky povoleno. Přípustná denní dávka: 0 - 0,7mg na kilogram tělesné váhy.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.