Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E221 - Siřičitan sodný

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E221 - Siřičitan sodný

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Konzervační prostředek s protiplísňovým a antibakteriálním účinkem, antioxidant, zabraňující hnědnutí ovoce a zeleniny. Chrání kyselinu askorbovou před zničením v ovoci a ovocných džusech. Ničí vitamín B1 v potravinách. Jedná se o suchý, korozivní prášek. Vyrábí se synteticky probubláváním oxidu siřičitého skrz sodný roztok louhu. Siřičitan sodný obsahuje 51% oxidu siřičitého.

Siřičitan sodný a zdraví

U citlivých lidí může způsobit:
- astmatický záchvat,
- bolesti žaludku,
- bolesti hlavy,
- nevolnost,
- průjem,
- kožní vyrážku. 

Látka je nebezpečná pro lidi, kteří mají problémy s játry a ledvinami. Jsou dokumentovány případy smrti astmatických pacientů. Přijatelná denní dávka: 0 - 0,7mg na kilogram tělesné váhy.

Siřičitan sodný v potravinářství

Používá se při výrobě:
- piva,
- vína,
- nealkoholických nápojů.

Nalezneme ho ve výrobcích z:
- brambor,
- sušeném ovoci,
- marmeládách,
- džemech,
- mražených jablkách. 

Používá se také jako bělící prostředek při sušení ovoce.

 V USA je zakázáno přidávat siřičitan sodný do potravin sloužících jako zdroj vitamínu B1. Jinak je látka v USA povolena. V ČR (celé EU) je použití látky povoleno s omezením na některé potraviny.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.