Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Konzervační prostředek s protiplísňovým a antibakteriálním účinkem, antioxidant, zabraňující hnědnutí ovoce a zeleniny. Chrání kyselinu askorbovou před zničením v ovoci a ovocných džusech. Ničí vitamín B1 v potravinách. Jedná se o suchý, korozivní prášek. Vyrábí se synteticky probubláváním oxidu siřičitého skrz sodný roztok louhu. Siřičitan sodný obsahuje 51% oxidu siřičitého.
U citlivých lidí může způsobit:
- astmatický záchvat,
- bolesti žaludku,
- bolesti hlavy,
- nevolnost,
- průjem,
- kožní vyrážku.
Látka je nebezpečná pro lidi, kteří mají problémy s játry a ledvinami. Jsou dokumentovány případy smrti astmatických pacientů. Přijatelná denní dávka: 0 - 0,7mg na kilogram tělesné váhy.
Používá se při výrobě:
- piva,
- vína,
- nealkoholických nápojů.
Nalezneme ho ve výrobcích z:
- brambor,
- sušeném ovoci,
- marmeládách,
- džemech,
- mražených jablkách.
Používá se také jako bělící prostředek při sušení ovoce.
V USA je zakázáno přidávat siřičitan sodný do potravin sloužících jako zdroj vitamínu B1. Jinak je látka v USA povolena. V ČR (celé EU) je použití látky povoleno s omezením na některé potraviny.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.