Kurzy ATAC

E219 - Methylparahydroxybenzoát sodná sůl

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E219 - Methylparahydroxybenzoát sodná sůl

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Methylparahydroxybenzoát sodná sůl se stejně jako ostatní parabeny používá jako konzervační činidlo působící proti plísním, houbám a bakteriím. V přírodě se volně nevyskytuje, vyrábí se synteticky.

E219 a zdraví

Nadměrná konzumace parabenů může vyvolat kožní vyrážku, kopřivku, svědění, kožní záněty a otoky. Ohledně nežádoucích účinků kyseliny benzoové se vede spousta kontroverzních názorů kvůli její chemické podobnosti se salyciláty. Některé studie uvádějí, že látka může způsobovat poruchy pozornosti, svědění, otoky, kopřivku, astma a kožní záněty, pokud je podána v 1000 krát větším množství než přijatelná denní dávka. Z těla je vyloučena za méně než 16 hodin.

E219 v potravinářství

Používá se do:
- pekařských výrobků,
- nealkoholických nápojů,
- džusů,
- jablečného moštu,
- sladkostí,
- džemů,
- marmelád,
- zmrzlin,
- sýrů,
- mouky.

Stejně jako ostatní parabeny se také používá v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu.

V ČR (celé EU) se smí látka používat pouze do vybraných potravin (neextrudované snacky na bázi obilovin, brambory, ořechy, cukrovinky kromě čokolády, tekutá stolní sladidla). V Austrálii není použití látky povoleno a pravděpodobně ani v USA.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.