Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Jedná se o konzervační činidlo se stejným využitím i nežádoucími účinky jako ostatní parabeny. Zabraňuje šíření hub, plísní a bakterií v potravinách, kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. V přírodě se volně nevyskytuje, výrábí se synteticky.
Látka může způsobit kožní vyrážky, kopřivku, svědění, kožní záněty, astma a otoky. Ohledně nežádoucích účinků kyseliny benzoové se vede spousta kontroverzních názorů kvůli její chemické podobnosti se salyciláty. Některé studie uvádějí, že látka může způsobovat poruchy pozornosti, svědění, otoky, kopřivku, astma a kožní záněty, pokud je podána v 1000 krát větším množství než přijatelná denní dávka. Z těla je vyloučena za méně než 16 hodin.
Používá se přídavná látka do:
- nápojů,
- džusů,
- mouky,
- sýrů,
- jablečného moštu,
- sladkostí,
- pekařských výrobků,
- uměle slazených džemů a marmelád,
- zmrzlin.
Dále se používá v kosmetickém průmyslu a farmacii.
V ČR (celé EU) je použití této látky nepovolené.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.