Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E216 - Propylparahydroxybenzoát

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E216 - Propylparahydroxybenzoát

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Propylparaben je konzervační látka, méně toxická než kyselina benzoová a působící v širším rozpětí pH. Používá se jako protibakteriální činidlo a zabrňuje šíření hub potravinami. Působí v potravinách s pH. Vyrábí se synteticky propylací a hydroxylací kyseliny benzoové.

E216 a zdraví

Ohledně nežádoucích účinků kyseliny benzoové se vede spousta kontroverzních názorů kvůli její chemické podobnosti se salyciláty. Některé studie uvádějí, že látka může způsobovat poruchy pozornosti, svědění, otoky, kopřivku, astma a kožní záněty, pokud je podána v 1000 krát větším množství než přijatelná denní dávka. Z těla je vyloučena za méně než 16 hodin. Dle jiných studií se jedná o vysoce alergenní látky, ať jsou použity v potravinách či kosmetice. Pokusy na zvířatech neukázaly žádné poškození ledvin nebo jater při užívání této látky. Má subakutní mutagenní a teratogenní účinky. Propylparaben je méně toxický než kyselina beonzoová nebo kyselina salycilová. Přijatelná denní dávka: 0-25mg/kg tělesné váhy. 

E216 v potravinářství

Používá se přídavná látka do:
- nápojů,
- džusů,
- mouky,
- sýrů,
- jablečného moštu,
- sladkostí,
- pekařských výrobků,
- uměle slazených džemů a marmelád,
- zmrzlin.

Dále se používá v kosmetickém průmyslu a farmacii.

V ČR (celé EU) je použití této látky nepovolené.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.