Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E214 - Ethylparahydroxybenzoát

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E214 - Ethylparahydroxybenzoát

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Látka je konzervantem, který působí proti plísním, bakteriím a houbám v potravinách, kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. V přírodě se volně nevyskytuje, vyrábí se synteticky.

E214 a zdraví

Podle dostupných studií nebylo prokázáno, že by látka způsobovala nežádoucí účinky, ale u citlivých lidí a při podání vysoké dávky může způsobit svědění, otoky, kopřivku, astma. Ethylparaben má lokální anestetické účinky. Ohledně nežádoucích účinků kyseliny benzoové se vede spousta kontroverzních názorů kvůli její chemické podobnosti se salyciláty. Některé studie uvádějí, že látka může způsobovat poruchy pozornosti, svědění, otoky, kopřivku, astma a kožní záněty, pokud je podána v 1000 krát větším množství než přijatelná denní dávka. Z těla je vyloučena za méně než 16 hodin.

E214 v potravinářství

Používá se jako přídavná látka do:
- nápojů,
- džusů,
- mouky,
- sýrů,
- jablečného moštu,
- sladkostí,
- pekařských výrobků,
- uměle slazených džemů a marmelád,
- zmrzlin.

Dále se používá v kosmetickém průmyslu a farmacii.

Látka je v ČR (celé EU) povolena pouze v omezeném počtu potravin (neextrudované snacky na bázi obilovin, brambory, ořechy, cukrovinky kromě čokolády, tekutá stolní sladidla). V USA a Austrálii je látka zakázána.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.