Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Jedná se o látku účinnou proti plísním i bakteriím. Látka není efektivní proti houbám a v prostředí s pH vyšším než 5. Benzoáty se obecně v přírodě vykytují velmi často - např. v brusinkách, švestkách, skořici, ve zralém hřebíčku a jablkách. Pro komerční účely se vyrábí buď upravením vodného roztoku kyseliny benzoové hydroxidy nebo z toluenu.
Látka může vyvolat řadu alergických reakcí, podobně jako ostatní benzoany nebo kyselina benzoová. U citlivých osob může po požití nadměrného množství látky dojít k:
- mírnému podráždění kůže,
- vzniku hyperaktivity,
- zhoršení pozornosti,
- alergické reakci jako je astma, kopřivka, červené oči, vyrážka (především u osob citlivých na aspirin).
K těmto tvrzením o škodlivosti existují důkazy z praxe. Lidé s chornickou kopřivkou či chronickou rýmou by se měli vyvarovat konzumaci nejen benzoanu vápenatého, ale i kyseliny benzoové a jejich dalších solí.
S Benzoanem vápenatým se setkáme zejména v:
- koncentrovaném ananasovém džusu
- ve žvýkačkách,
-margarínech,
- zmrzlině.
V ČR se může látka v omezeném množství přidávat do potravin. V USA je látka také povolena.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.