Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E213 - Benzoan vápenatý

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E213 - Benzoan vápenatý

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Jedná se o látku účinnou proti plísním i bakteriím. Látka není efektivní proti houbám a v prostředí s pH vyšším než 5. Benzoáty se obecně v přírodě vykytují velmi často - např. v brusinkách, švestkách, skořici, ve zralém hřebíčku a jablkách. Pro komerční účely se vyrábí buď upravením vodného roztoku kyseliny benzoové hydroxidy nebo z toluenu.

Benzoan vápenatý a zdraví

Látka může vyvolat řadu alergických reakcí, podobně jako ostatní benzoany nebo kyselina benzoová. U citlivých osob může po požití nadměrného množství látky dojít k:
- mírnému podráždění kůže,
- vzniku hyperaktivity,
- zhoršení pozornosti,
- alergické reakci
jako je astma, kopřivka, červené oči, vyrážka (především u osob citlivých na aspirin).

K těmto tvrzením o škodlivosti existují důkazy z praxe. Lidé s chornickou kopřivkou či chronickou rýmou by se měli vyvarovat konzumaci nejen benzoanu vápenatého, ale i kyseliny benzoové a jejich dalších solí.

Benzoan vápenatý v potravinářství

S Benzoanem vápenatým se setkáme zejména v:
- koncentrovaném ananasovém džusu  
- ve žvýkačkách,
-margarínech,
- zmrzlině.

V ČR se může látka v omezeném množství přidávat do potravin. V USA je látka také povolena.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.