Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E211 - Benzoan sodný

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E211 - Benzoan sodný

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Benzoát sodný je sodná sůl kyseliny benzoové ( benzenkarboxylové ). Bílý prášek, dobře rozpustný ve vodě. Používá se jako konzervant, především v kyselém prostředí, kde zamezuje množení kvasinek a plísní. Vyskytuje se i v přírodě, např. v brusinkách, švestkách, skořici, ve zralém hřebíčku a jablkách. Pro komerční účely se benzoát sodný vyrábí chemický procesem - neutralizací kyseliny benzoové ( ta se vyrábí oxidací toluenu ) hydroxidem sodným. V roce 1997 byla celosvětová produkce odhadována na 60 000 tun, největšími výrobci je pak Holandsko, Estonsko, USA a Čína.

Benzoan sodný a zdraví

V kombinaci s kyselinou askorbovou a benzoanem draselným a benzoanem sodným se může tvořit benzen, který je znám jako karcinogen. Celý proces můžou urychlit podmínky skladování potravin jako teplo a světlo. Existuje silné podezření na způsobování dětské hyperaktivity, obzvlášť v kombinaci s umělými barvivy. U citlivých lidí nebo lidí s chronickým astmatem či kopřivkou může vyvolávat nebo zhoršit jejich příznaky. Reakce bývá silnější v případě kombinace s jinými látkami, např. tartrazinem, aj. Dle některých zdrojů může benzoan poškozovat strukturu DNA a tím tak vyvolávat některé dědičné choroby (např. Parkinsonova choroba).

Benzoan sodný v potravinářství

Benzoát sodný je nejvíce používán jako konzervant, najdeme jej často v:
- nealkoholických nápojích,
- okurkách ve sklenici,
- omáčkách a ovocných džusech,
- džemech,
- sýrech,
- ovocných salátech,
- margarínech,
- balených treskách
- v dalších potravinách.

Můžeme se s touto látkou setkat také v kosmetice, například v zubní pastě, šamponech, deodorantech nebo různých kréméch s pH nižším než 4. Pro své antikorozivní účinky se velká část produkce používá jako přísada do proti-mrznoucích směsí v autě.

V ČR (celé EU) je použití této látky omezeno na nezbytně nutné množství do vybraných druhů potravin. V USA je tato látka také povolena, označena jako GRAS. V závislosti na podezřeních z nežádoucích účinků Coca-Cola oznámila, že nebude ve svých výrobcích benzoan sodný používat.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.