Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E209 - Heptylparaben

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E209 - Heptylparaben

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Charakteristika

Heptylparaben je látka, která se používá jako konzervant zabraňující mikrobiologickému kvašení, působí proti plísním a kvasinkám. Spadá do skupiny látek zvaných parabeny.

Použití

Heptylparaben se používá do sladových nápojů, neperlivých nealkoholických nápojů, ovocných nápojů, Používá se při povrchové úpravě sušených masných produktů, cereálních či bramrorových lupínků, ořechů s polevou Látka se používá do pečiva, uměle slazených marmelád, ovocných náplní, mléčných výrobků, balených ryb, masa, drůbeže, olejů, mražených mléčných výrobků. Tato látka se hojně používá při výrobě kosmetiky a ve výrobcích používaných pro osobní hygienu.

Výroba

Jedná se o ester kyseliny hydroxibenzoové. Získává se z ropných derivátů.

Nežádoucí účinky

Nežádoucí účinky heptyl parabenu nejsou známy. Ze strany různých institucí a vědců existuje nátlak na důsledné otestování negativních účinků parabenů, mezi které patří i heptylparaben. U parabenů obecně je již známá řada potencionálních nežádoucích účinků: alergické reakce, poruchy endokrinního systému, kontaktní dermatitida. Z britských výzkumů vyplývá, že parabeny mohou způsobovat nádorová onemocnění u žen, kde se chová jako estrogen a při vysokých dávkách může způsobit rakovinu prsu. U mužů může konzumace vysoké dávky parabenu způsobovat pokles počtu spermií. Toxický při požití zvířaty.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je látka zakázána. V USA je její použití povolené.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.