Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Jedná se o další ze skupiny sorbanů, kteří se používají jako konzervanty, které zabraňují šíření bakteriíí, plísní a hub v potravinách. Látka je špatně rozpustná ve vodě a tucích. Sorban vápenatý se vyrábí syntetickou cestou přidáním vápna do kyseliny sorbové.
Během pokusů na zvířatech bylo zjištěno, že sorban vápenatý zanechává dědičný materiál v buněčných kulturách. Malému procentu lidí může látka vyvolat alergické reakce - např. kopřivku, astma, podráždění pokožky, problémy s chováním. Obecně je však látka považována za bezpečnou (GRAS látka). Přijatelná denní dávka je 0 - 25mg/kg tělesné váhy.
Sorban vápenatý se používá jako konzervant do:
- nápojů,
- zázvorového piva,
- jablečného moštu,
- vína,
- oliv ve slaném nálevu,
- pečiva,
- čokoládových sirupů,
- čerstvých ovocných koktejlů,
- mandarinkového pyré, salátů,
- tvarohových koláčů,
- náplní do koláčů,
- lékořice,
- kečupů,
- margarínů,
- balených sýrů
- uměle slezených želé.
Využití sorbanu vápenatého je také ve výrobě obalů na margaríny, másla a sýry. Dále se používá také v kosmetice při výrobě mastí.
Látka se smí v ČR (celé EU) používat pouze v určitých druzích potravin. V USA je látka povolena. Látka nese označení GRAS (generally recognized as safe) - tzn. že je považována za bezpečnou.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.