Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Jedná se o draselnou sůl kyseliny sorbové v podobě bílého krystalického prášku. Tato látka se užívá jako konzervant, zabraňující šíření plísní a kvasinek v potravinách. Je dobře rozpustná ve vodě. Pro potravinářské účely se vyrábí syntetickou cestou, přidáním hydroxidu draselného do kyseliny sorbové. Většinou se získává z ropných derivátů.
Látka je většině případů bez nežádoucích účinků, ojediněle se může vyskytnout podráždění kůže či očí, alergické reakce, astma, poruchy chování. Přijatelná denní dávka 0 - 25 mg/kg tělesné váhy.
Látka se používá jako konzervant v:
- ovocných nápojích,
- džusech,
- v mouce,
- zázvorovém pivu,
- lékořici,
- víně,
- olivách ve slaném nálevu,
- jablečném moštu,
- pečivu,
- čokoládě,
- v ovocných koktejlech,
- mandarinkovém pyré.
Přidává se do:
- koláčů,
- náplní do koláčů,
- do slazených želé,
- sýrů,
- salátů,
- kečupů.
Dále se používá do prostředků na praní prádla, šamponů, cigeret a hydratačních krémů.
V ČR (celé EU) je použití látky regulováno zákonem. V USA je látka také povolena. Nese označení GRAS (generally recognized as safety), tzn. že je látka považována za bezpečnou.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.