Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E202 - Sorban draselný

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E202 - Sorban draselný

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Jedná se o draselnou sůl kyseliny sorbové v podobě bílého krystalického prášku. Tato látka se užívá jako konzervant, zabraňující šíření plísní a kvasinek v potravinách. Je dobře rozpustná ve vodě. Pro potravinářské účely se vyrábí syntetickou cestou, přidáním hydroxidu draselného do kyseliny sorbové. Většinou se získává z ropných derivátů.

Sorban draselný a zdraví

Látka je většině případů bez nežádoucích účinků, ojediněle se může vyskytnout podráždění kůže či očí, alergické reakce, astma, poruchy chování. Přijatelná denní dávka 0 - 25 mg/kg tělesné váhy. 

Sorban draselný v potravinářství

Látka se používá jako konzervant v:
- ovocných nápojích,
- džusech,
- v mouce,
- zázvorovém pivu,
- lékořici,
- víně,
- olivách ve slaném nálevu,
- jablečném moštu,
- pečivu,
- čokoládě,
- v ovocných koktejlech,
- mandarinkovém pyré.

Přidává se do:
- koláčů,
- náplní do koláčů,
- do slazených želé,
- sýrů,
- salátů,
- kečupů.
 

Dále se používá do prostředků na praní prádla, šamponů, cigeret a hydratačních krémů.

V ČR (celé EU) je použití látky regulováno zákonem. V USA je látka také povolena. Nese označení GRAS (generally recognized as safety), tzn. že je látka považována za bezpečnou.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.