Kurzy ATAC

E201 - Sorban sodný

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E201 - Sorban sodný

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Jedná se o potravinový konzervant, který zabraňuje růstu plísní a kvasinek nebo bakterií nacházejících se v potravinách. Pro použití v potravinářství se vyrábí syntetickou cestou, přidáním hydroxidu sodného do kyseliny sorbové, příp. jinými chemickými reakcemi.

Sorban sodný a zdraví

Dle výzkumů dosud nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Může způsobit velmi malému procentu lidí pseudo - alergické reakce. Některé studie naznačují potenciální slabou genotoxicitu, i přesto je látka označena jako tzv. GRAS látka - tzn. že je považována za bezpečnou. Přípustná denní dávka - 0-25mg/kg tělesné váhy.

Sorba sodný v potravinářství

Sorban sobný se používá v kombinaci se sorbanem draselným nebo s kyselinou sorbovou. 

Látka se používá jako konzervant v:
- sýrech,
- margarínech,
- mouce,
- pečivu,
- mražené pizze,
- kečupech
- povidlech,
- uměle doslazovaných marmeládách,
- čokoládových sirupech,
- ovocných džusech,
- jablečném moštu,
- víně,
- zázvorovém pivu,
- lékořici
- v olivách ve slaném nálevu.

Používá se také jako přídavek do obalů, ze kterých se může uvolňovat do potravin.

 V ČR (celé EU) je látka zakázána. V USA je látka povolena.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.