Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Jedná se o potravinový konzervant, který zabraňuje růstu plísní a kvasinek nebo bakterií nacházejících se v potravinách. Pro použití v potravinářství se vyrábí syntetickou cestou, přidáním hydroxidu sodného do kyseliny sorbové, příp. jinými chemickými reakcemi.
Dle výzkumů dosud nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Může způsobit velmi malému procentu lidí pseudo - alergické reakce. Některé studie naznačují potenciální slabou genotoxicitu, i přesto je látka označena jako tzv. GRAS látka - tzn. že je považována za bezpečnou. Přípustná denní dávka - 0-25mg/kg tělesné váhy.
Sorban sobný se používá v kombinaci se sorbanem draselným nebo s kyselinou sorbovou.
Látka se používá jako konzervant v:
- sýrech,
- margarínech,
- mouce,
- pečivu,
- mražené pizze,
- kečupech
- povidlech,
- uměle doslazovaných marmeládách,
- čokoládových sirupech,
- ovocných džusech,
- jablečném moštu,
- víně,
- zázvorovém pivu,
- lékořici
- v olivách ve slaném nálevu.
Používá se také jako přídavek do obalů, ze kterých se může uvolňovat do potravin.
V ČR (celé EU) je látka zakázána. V USA je látka povolena.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.