Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Jedná se o bílý prášek volně dostupný v přírodě např. v bobulích horských stromů - jeřábů. Má jemně štiplavý zápach. Kyselina sorbová a její soli jsou nejméně škodlivé konzervanty ze všech - způsobují nejméně alergií. Jejím hlavním úkolem v potravinách je zabraňovat rozvoji plísní, kvasinek a bakterií. Získává se z bobulí horských jeřábů nebo častěji synteticky chemickou cestou z různých sloučenin - např. z acetaldehydu, nebo z petroleje.
Žádnými studiemi se nedokázala prokázat toxicita kyseliny sorbové. V těle člověka by mělo dojít k jeho úplné metabolické přeměně. U citlivých osob však může vyvolat alergické reakce na kůži (např. kopřivku), zejména při styku této látky s pokožkou prostřednictvím kosmetických přípravků. Řada dlouhodobých studií na zvířatech neprokázala negativní účinky ne jejich zdravotní stav.
Používá se zejména v nápojích a sýrech k zabránění rozvoje plísní, kvasinek, bakterií. Ve víně může být přeměněna na látku, která dodává vůni po muškátech.
Používá se v:
- pekařských výrobcích,
- margarínech,
- balených sýrech,
- kečupech,
- čokoládových sirupech,
- čerstvých ovocných džusech,
- salátech,
- koláčích,
- koláčových náplních,
- uměle doslazovaných želatinách, apod.
Dále má využití v kosmetice jako zvlhčovadlo nebo jako konzervační činidlo, v lécích, zubních pastách, krmivech a v dalších výrobcích.
Látka má status GRAS (generally recognized as safe) - tzn. že je americkou institucí FDA považována za bezpečnou. V ČR (celé EU) je látka povolena pro omezené druhy potravin, v USA je její použití možné.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.