Kurzy ATAC

E200 - Kyselina sorbová

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E200 - Kyselina sorbová

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Jedná se o bílý prášek volně dostupný v přírodě např. v bobulích horských stromů - jeřábů. Má jemně štiplavý zápach. Kyselina sorbová a její soli jsou nejméně škodlivé konzervanty ze všech - způsobují nejméně alergií. Jejím hlavním úkolem v potravinách je zabraňovat rozvoji plísní, kvasinek a bakterií. Získává se z bobulí horských jeřábů nebo častěji synteticky chemickou cestou z různých sloučenin - např. z acetaldehydu, nebo z petroleje. 

Kyselina sorbová a zdraví

Žádnými studiemi se nedokázala prokázat toxicita kyseliny sorbové. V těle člověka by mělo dojít k jeho úplné metabolické přeměně. U citlivých osob však může vyvolat alergické reakce na kůži (např. kopřivku), zejména při styku této látky s pokožkou prostřednictvím kosmetických přípravků. Řada dlouhodobých studií na zvířatech neprokázala negativní účinky ne jejich zdravotní stav.

Kyselina sorbová v potravinářství

Používá se zejména v nápojích a sýrech k zabránění rozvoje plísní, kvasinek, bakterií. Ve víně může být přeměněna na látku, která dodává vůni po muškátech.

Používá se v:
- pekařských výrobcích,
- margarínech,
- balených sýrech,
- kečupech,
- čokoládových sirupech,
- čerstvých ovocných džusech,
- salátech,
- koláčích,
- koláčových náplních,
- uměle doslazovaných želatinách
, apod.

Dále má využití v kosmetice jako zvlhčovadlo nebo jako konzervační činidlo, v lécích, zubních pastách, krmivech a v dalších výrobcích.

Látka má status GRAS (generally recognized as safe) - tzn. že je americkou institucí FDA považována za bezpečnou. V ČR (celé EU) je látka povolena pro omezené druhy potravin, v USA je její použití možné.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.