Kurzy ATAC

E182 - Orchil

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E182 - Orchil

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Jedná se o směs barviv, které mohou mít barvu červenou, růžovou nebo modrou. Vzhledem k citlivosti na pH prostředí, ve kterém se barvivo vyskytuje, se používá na indikaci pH (v kyselém prostředí je barvivo červené, v neutrálním růžové, v zásaditém modré). Je ředitelný vodou. Získává se extrakcí z různých rostlin - lišejníků rodu Rocella (např. Rocella tinctoria, Rocella fuciformis, Rocella pygmaea, a další).

Orchil a zdraví

Neproběhlo hodnocení látky ve vztahu k potravinám, proto nejsou známy ani žádné nežádoucí účinky.

Orchil v potravinářství

Velmi často se barvivo absorbuje namáčením do papíru a ten následně slouží jako indikátor pro zjišťování pH různých materiálů. Orchil se běžně nepoužívá, mohl by být využit k barvení nápojů či cukrovinek.

V ČR (celé EU) i USA je jeho použití zakázané.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.