Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Stříbro se v malém množství přirozeně vyskytuje v lidském těle i v těle zvířat. U potravin se používá jako barvivo k dekorativním účelům. Získává se elektrolytickými metodami ze stříbrné rudy.
Po požití se většina látky vylučuje z těla ven, malé množství však v těle setrvává. Dlouhodobější pravidelnou konzumací může být způsobeno poškození ledvin nebo dojít k ovlivnění funkce mozku, jater. Může dojít i k šedému zabarvení očí, nosní přepážky, hrdla či kůže. Studiemi byl prokázán vliv na imunitní systém zvířat a může dojít k blokování funkce enzymů.
Jeho použití jako přísada do potravin je výhradně omezena na vnější dekorace např.:
- čokoládových dortů,
- povrchu kuliček (dražé)
- cukrovinek obalených cukrem.
Dále se používá např. v indické kuchyni. Využívá se zejména v jiných odvětvích - elektrotechnika, fototechnika, chemie, lékařství, výroba šperků, atd.
Stříbro je v ČR (celé EU) povoleno k dekoraci čokolád, barvení vnějšího povlaku cukrovinek a likérů. V USA a Austrálii je jeho použití zakázané.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.