Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E170 - Uhličitany vápenaté

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E170 - Uhličitany vápenaté

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

E170 se dále dělí na 2 podskupiny: E170 (i) Uhličitan vápenatý, E170(ii) Hydrogenuhličitan vápenatý. Získává se z přírodních nerostů. Při jeho výrobě musejí být provedeny analýzy na obsah těžkých kovů (olovo, rtuť, kadmium). Vedle chemického názvu uhličitanu vápenatého se používá známé pojmenování křída. Jedná se o látku, která je bez chuti a zápachu. Vyskytuje se ve formě prášku a přirozeně se nachází v různých nerostech jako jsou vápenec, mramor, aragonit či v korálech. Řadí se mezi barviva, regulátory pH, protispékavé látky, plnidla, nosiče a mezi pomocné látky ke zvlhčování.

Uhličitany vápenaté a zdraví

Při běžném množství nejsou pozorovány nežádoucí účinky. Provedené studie na lidech dokázaly zvýšený objem vápníku v krvi, výskyt projevů nevolností, slabosti a závratí při přijímané dávce 145x vyšší než je dávka doporučená. Při nadměrné konzumaci může způsobit např. nadýmání a zácpu. Snižuje pálení žáhy.

Uhličitany vápenaté v potravinářství

Používá se jako regulátor kyselosti nebo jako neutralizátor ve víně, zmrzlinách, sirupech, cukroví či prášcích do pečiva.

Slouží jako:
- protihrudkující látka v solích,
- jako plnidlo žvýkaček,
- jako leštidlo v zubních pastách,
- jako nosič v různých bělidlech
- jako stabilizátor kandovaného ovoce.

V medicíně se užívá proti průjmům, při nadměrné konzumaci však může způsobit např. nadýmání a zácpu.

 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.