Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
E170 se dále dělí na 2 podskupiny: E170 (i) Uhličitan vápenatý, E170(ii) Hydrogenuhličitan vápenatý. Získává se z přírodních nerostů. Při jeho výrobě musejí být provedeny analýzy na obsah těžkých kovů (olovo, rtuť, kadmium). Vedle chemického názvu uhličitanu vápenatého se používá známé pojmenování křída. Jedná se o látku, která je bez chuti a zápachu. Vyskytuje se ve formě prášku a přirozeně se nachází v různých nerostech jako jsou vápenec, mramor, aragonit či v korálech. Řadí se mezi barviva, regulátory pH, protispékavé látky, plnidla, nosiče a mezi pomocné látky ke zvlhčování.
Při běžném množství nejsou pozorovány nežádoucí účinky. Provedené studie na lidech dokázaly zvýšený objem vápníku v krvi, výskyt projevů nevolností, slabosti a závratí při přijímané dávce 145x vyšší než je dávka doporučená. Při nadměrné konzumaci může způsobit např. nadýmání a zácpu. Snižuje pálení žáhy.
Používá se jako regulátor kyselosti nebo jako neutralizátor ve víně, zmrzlinách, sirupech, cukroví či prášcích do pečiva.
Slouží jako:
- protihrudkující látka v solích,
- jako plnidlo žvýkaček,
- jako leštidlo v zubních pastách,
- jako nosič v různých bělidlech
- jako stabilizátor kandovaného ovoce.
V medicíně se užívá proti průjmům, při nadměrné konzumaci však může způsobit např. nadýmání a zácpu.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.