Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E164 - Šafrán, Šafránová žluť

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E164 - Šafrán, Šafránová žluť

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Jedná se o jedno z nejdražších koření a barviv na světe. Vzhledem k váze má mnohem vyšší hodnotu než zlato. Je rozpustné ve vodě i v alkoholu. Existuje ve formě žlutého jemně nahořklého prášku nebo jemných vláken. Dodává potravinám žlutou, oranžovou až hnědou barvu. Pro výrobu jednoho kilogramu je nutných 120 000 květin šafránu. Výroba probíhá sušením blizen různých druhů šafránu.

Šafránová žluť a zdraví

Nejsou známy žádné negativní účinky, považuje se za bezpečnou. Má anti-rakovinotvorné a anti-toxikologické účinky, které byly dokázány studiemi na lidech. Také se používá jako lék proti ateroskleróze nebo artritidě.

Šafránová žluť v potravinářství

Vzhledem ke své ceně se používá jen výjimečně v drahých restauracích např. k dochucování rýže nebo různých omáček.

Dále např. v:
- likérech,
- koření,
- masu,
- medu,
- zmrzlině
a dalších potravinách.

Používá se i při výrobě kosmetiky, parfémů nebo inkoustu.

Použití E164 v potravinách není v rámci celé EU povolené.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.