Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E163 - Anthokyany

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E163 - Anthokyany

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Jedná se o skupinu přírodních intenzivních barviv, které se nachází v ovoci, zelenině, v rostlinné míze květin, kterým dodává modrou, červenou nebo fialovou barvu. Barva je silně ovlivněna kyselostí či zásaditostí prostředí, ve kterém se vyskytuje. Při nízkém pH je barvivo červené, při vysokém je modré. V přírodě existuje okolo sta druhů resp. sloučenin anthokyanů, vyskytujících se např. v grepu, brusinkách, třešních, malinách, hroznovém vínu či švestkách. Jsou poměrně nestabilní, proto se nepoužívají často. V kyselém prostředí je jejich stabilita přijatelná. Pro potravinářský průmysl se získává zejména z grepů, ze zbytkových částí při lisování ovocných šťáv nebo ze slupek hroznů. Získaný extrakt je následně vysušen a může obsahovat antioxidanty či třísloviny.

Anthokyany a zdraví

Nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Tvoří přirozenou součást lidské potravy. Dodává červenému vínu známé pozitivní terapeutické efekty, posiluje stěny cév.

Anthokyany v potravinářství

Barvivo se používá k barvení kyselých potravin, např.:
- vína,
- brusinkového džusu,
- v nápojích s obsahem oxidu uhličitého,
- částečně v dezertech,
- jogurtech,
- mléčných výrobcích,
- zmrzlinách,
- müsli tyčinkách
, apod.

Zajímavý důkaz nestability tohoto barviva - zelí po sklizni má modrou barvu, po uvaření a dochucení octem získává červenou až fialovou barvu. V ČR (celé EU) je použití barviva povoleno s výjimkou dětské potravy. V USA je jeho použití povoleno.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.