Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E162 - Betanin

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E162 - Betanin

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Jedná se o přírodní barvivo, které se běžně vyskytuje v přírodě v některých rostlinách - je obsažené např. v kaktusových plodech nebo v červené řepě. Má červenou až fialovou barvu. Barvivo je poměrně nestabilní. Získává se zejména z červené řepy. Řepou obarvená voda se následně průmyslově zahušťuje. 

Betanin a zdraví

Pro velmi malé děti může být problematický větší množství dusičnanů, které se ale přirozeně vyskytují i v červené řepě. Nejsou známé žádné nežádoucí účinky a považuje se za bezpečné. Je vylučován v nezměněné podobě v moči.

Betanin v potravinářství

Používá se k barvení:
- nápojů,
- marmelády,
- mléčných výrobků,
- zmrzlin,
- masných výrobků,
- naložené zeleniny,
- bonbónů a dalších potravin.

V ČR (celé EU) je tato látka povolena s výjimkou dětské výživy. V USA je taktéž povoleno s podmínkou řepného původu barviva.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.