Kurzy ATAC

E161e - Violoxantin

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E161e - Violoxantin

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Jedná se o žluté barvivo, které se běžně vyskytuje v přírodě, např. v listové zelenině, paprikách, maceškách. Je částečně rozpustné ve vodě. V lidském těle působí jako antioxidant, podobně jako ostatní karotenoidy. Získává se synteticky z přírodních zdrojů, obvykle z květů violek.

Violoxantin a zdraví

Nejsou známy žádné negativní účinky.

Violoxantin v potravinářství

Používá se jen velmi zřídka, např. v kosmetice.

V ČR (celé EU) nebylo doposud použití této látky v potravinách povoleno.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.