Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E161b - Lutein

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E161b - Lutein

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Jedná se o žluté barvivo spadající do kategorie tzv. karotenoidů. Je rozpustné ve vodě. V přírodě se vyskytuje v mnoha druzích zeleniny, např. v paprikách, dýních, trávě, atd. Získává se z většinou za pomocí rozpouštědel z přírodních materiálů a rostlin jako např. z měsíčku lékařského, vaječných žloutků, listové zeleniny, zelených paprik, zeleniny, vojtěšky a v menší míře i z dalších rostlin.

Lutein a zdraví

.V řadě studií, které byly provedeny na zvířatech, opicích i lidech, nebyly zjištěny žádné negativní účinky. Naopak má řadu pozitivních vlivů na lidský organismus - chrání před vznikem šedého zákalu, nachází se v oční sítnici, kde dokáže absorbovat UV (ultrafialové) záření. Podle studií univerzity v Jižní Kalifornii Lutein působí také pozitivně proti zanášení srdečních a krčních tepen. Pozitivně působí proti rakovině plic.

Lutein v potravinářství

Dodává potravinách jasnou přírodně žlutou barvu.

Používá se ve:
- zdravých nápojích,
- tyčinkách,
- pekařských výrobcích.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.