Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E160d - Lykopen

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E160d - Lykopen

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Jedná se o jasně červené barvivo - karotenový pigment. Lykopen je nejvíce se vyskytující karotenoid v lidském těle, zároveň působí jako silný antioxidant. Ve vodě je nerozpustný. Nejvyšší koncentrace tohoto barviva naleznete mimo rajčat také ve vodních melounech, pomerančích nebo játrech. Pomocí rozpouštědel se lykopen získává z rajčat, která jsou jeho největším zdrojem a také z jiných druhů červeného ovoce. V dnešní době se také vyrábí synteticky.

Lykopen a zdraví

Studie dokázaly, že lykopen pozitivně působí na lidský organismus. Funguje jako prevence proti rakovině prostaty, plic nebo žaludku, proti infarktu. Lidé konzumující pravidelně lykopen mají až o polovinu nižší riziko výskytu těchto nemocí. Doporučovaná přijatelná denní dávka (ADI) je 0,5 - 5 mg na 1 kg tělesné váhy. 

Lykopen v potravinářství

Dodává pokrmům červenou barvu. 

Používá se v:
- müsli tyčinkách,
- omáčkách,
- polévkách

- dalších výrobcích, kde je požadavek zachování rajčatové chuti.

Také se používá v cukrovinkách nebo koláčích.

V ČR (celé EU) je použití této látky povoleno pro barvení mnoha druhů potravin.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.