Kurzy ATAC

E160c - Paprikový extrakt, Kapsanthin, Kapsorubin

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E160c - Paprikový extrakt, Kapsanthin, Kapsorubin

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Jedná se o oranžové až červené přírodní barvivo rozpustné v tucích. Spadá do kategorie karotinoidů a přeměňuje se v těle na vitamín A. Barvivo se získává za pomoci organických rozpouštědel z paprik, které obsahují více druhů barviv, zejména kapsanthin a kapsorubin.

E160c a zdraví

Barvivo se považuje bezpečné, protože nejsou známy žádné negativní účinky na lidský organismus. Podobné karotenoidy se obecně považují za velmi dobrou prevenci vzniku nádorových nebo kardiovaskulárních onemocnění. Výsledky výzkumů doporučují pravidelnou konzumaci karotenoidů. U tohoto barviva není stanovena hodnota přijatelné denní dávky (ADI).

E160c v potravinářství

Pro použití v tekutých potravinách je nutná jeho adsorpce do nosiče, kterým může být sůl nebo maltodextrin.

Využívá se v:
- mexických jídlech a koření,
- marinádách,
- omáčkách,
- uzeninách,
- sýrech,
- instantních polévkách
.

 V ČR (celé EU) je jeho použití možné v sýrech, marmeládách, uzeninách, cereáliích a rybích výrobcích. Nesmí se používat v dětské stravě. V USA je jeho použití povoleno.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.