Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E160b - Annatto, Bixin, Norbixin

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E160b - Annatto, Bixin, Norbixin

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Jedná se o barvivo, které má celou škálu odstínů od žluté přes červenou až po hnědou. Bixin a Norbixin jsou látky, které jsou v Annattu obsaženy. Bixin (žlutooranžový) je dobře rozpustný v tucích, Norbixin je rozpustný ve vodě. V jídle má stabilní vlastnosti a žádným způsobem nereaguje s ostatními přísadami. Vyrábí se v několika formách: od různých roztoků až po práškový extrakt. Získává se ze semen stromu Bixa Orellana.

E160b a zdraví

Dlouhodobými studiemi na zvířatech nebyly prokázány nežádoucí účinky. Může však způsobit podráždění pokožky nebo jiné alergické reakce. U dětí může způsobit bolesti hlavy a podrážděnost. Je velmi těžké prokázat, která složka barviva reakci způsobila. Přijatelná denní dávka pro Bixin (ADI) je 0-0,065 mg na 1 kg tělesné váhy, pro Annatto je tato hodnota 2,5 mg/1kg. 

E160b v potravinářství

Využívá se k barvení potravin jako jsou např.:
- mléčné výrobky,
- pekařské výrobky,
- margaríny,
- snídaňové cereálie,
- lékořice.

Používá se také jako aromatické koření nebo inkoust ke značení potravin. Průmyslově se využívá v lacích, barvách nebo v mýdlech.

V ČR (celé EU) je látka povolena k barvení omezených druhů potravin. V USA je látka povolena.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.