Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Jedná se o barvivo, které má celou škálu odstínů od žluté přes červenou až po hnědou. Bixin a Norbixin jsou látky, které jsou v Annattu obsaženy. Bixin (žlutooranžový) je dobře rozpustný v tucích, Norbixin je rozpustný ve vodě. V jídle má stabilní vlastnosti a žádným způsobem nereaguje s ostatními přísadami. Vyrábí se v několika formách: od různých roztoků až po práškový extrakt. Získává se ze semen stromu Bixa Orellana.
Dlouhodobými studiemi na zvířatech nebyly prokázány nežádoucí účinky. Může však způsobit podráždění pokožky nebo jiné alergické reakce. U dětí může způsobit bolesti hlavy a podrážděnost. Je velmi těžké prokázat, která složka barviva reakci způsobila. Přijatelná denní dávka pro Bixin (ADI) je 0-0,065 mg na 1 kg tělesné váhy, pro Annatto je tato hodnota 2,5 mg/1kg.
Využívá se k barvení potravin jako jsou např.:
- mléčné výrobky,
- pekařské výrobky,
- margaríny,
- snídaňové cereálie,
- lékořice.
Používá se také jako aromatické koření nebo inkoust ke značení potravin. Průmyslově se využívá v lacích, barvách nebo v mýdlech.
V ČR (celé EU) je látka povolena k barvení omezených druhů potravin. V USA je látka povolena.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.