Kurzy ATAC

E155 - Hněď HT ( CI potravinářská hněď 3 )

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E155 - Hněď HT ( CI potravinářská hněď 3 )

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Jedná se o látku spadající do kategorie tzv. azobarviv. Skládá se ze samotného barviva, chloridu sodného nebo síranu sodného. Má červenohnědou barvu připomínající barvu čokolády. Je velmi dobře rozpustné ve vodě. Podobně jako všechna ostatní azobarviva se vyrábí synteticky z uhelného dehtu. 

Hněď HT a zdraví

Světová zdravotnická organizace (WHO) provedla dlouhodobou studii na 48 samčích a 48 samčích krysách. Výsledky však neprokázaly žádné karcinogenní účinky, pouze při nejvyšších dávkách se projevila mírně zvýšená úmrtnost u samčích jedinců. Může způsobit alergické reakce, zejména lidem trpícím astmatem nebo těm, kteří jsou citliví na aspirin. Může také způsobit nebo zhoršit citlivost kůže. Jeho konzumace není vhodná pro děti, protože v kombinaci s benzoany může způsobovat dětskou hyperaktivitu. Přijatelná denní dávka je stanovena na 0 - 1,5 mg na 1 kg tělesné váhy.

Hněď HT v potravinářství

Používá se k barvení:
- čokolád,
- cukrovinek,
- pečiva,
- koření,
- omáček,
- polévek
- rybích výrobků.

 V ČR (celé EU) je jeho použití značně omezeno, smí se používat pouze k barvení rybích výrobků z korýšů. V USA je jeho použití v potravinářství zcela zakázáno.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.