Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E154 - Hněď FK ( CI potravinářská hněď 1 )

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E154 - Hněď FK ( CI potravinářská hněď 1 )

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Jedná se o směs šesti syntetických azobarviv s jinými barvivy, chloridem sodným (sůl) nebo síranem sodným. Je velmi dobře rozpustné ve vodě. Vyrábí se smísením různých druhů azobarviv, které jsou vyráběny synteticky z uhelného dehtu.

Hněď FK a zdraví

Studie na zvířatech prokázaly škodlivost této látky. Na testovaných zvířatech se projevovalo selhání jater, srdce. U lidí může způsobit astmatické záchvaty či jiné alergické reakce.

Hněď FK v potravinářství

Používá se zejména k barvení uzených ryb jako jsou uzenáče, slanečci, makrely, apod. Zřídka můžeme nalézt toto barvivo také ve vařené šunce, bramborových lupíncích. Jeho konzumace je velmi nevhodná pro děti.

Vzhledem k nespecifickým toxikologickým vlastnostem tohoto barviva je v ČR (celé EU) jeho použití nepovolené.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.