Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Jedná se o bezbarvou látku kapalného skupenství, která je bez výrazné chuti (jemně nahořklá) a zápachu. Jeho používání je omezováno a látka je postupně nahrazována bezpečnějšími glykoly jako jsou butylen nebo PEG (polyethylenglykol). Přirozeně se vyskytuje ve vínu či pivu. Získává se synteticky z ropné frakce propylenu. Existuje několik způsobů přípravy propylenglykolu - hydratací propylenoxidu, vysokoteplotní katalýzou či přeměnou glycerolu.
Studie zabývající se účinky propylenglykolu na lidech neobjevily karcinogenitu látky. Studie prováděné na zvířatech měly podobné výsledky - tzn. žádné karcinogenní účinky se neprojevily, avšak při velmi vysokých orálních dávkách u nich bylo zjištěno poškození centrálního nervového systému či patologické změny v ledvinách. Další zvířecístudie uvádí, že u potkanů krmených potravou obsahující 5 % propylenglykolu po dobu 104 týdnů se neprojevilo žádné poškození zdraví. Při přímém styku může dráždit pokožku a oči. U skupin lidí, kteří mají negativní reakce na tuto látku, se může vyskytnout tzv. kontaktní dermatitida. Jsou zaznamenány případy otravy v případech požití dětmi.
Používá se jako:
- stabilizátor,
- zahušťovadlo,
- odpěňovač,
- zvlhčující látka,
- nosič či rozpouštědlo.
Chrání potraviny před zamrznutím a má konzervační účinky.
Propylenglykol se používá:
- ve zvířecích krmivech,
- v masných výrobcích jako přísada zabraňující ztrátě barvy,
- při zpracování řepného cukru a droždí jako odpěňovač,
- v dresincích,
- popcornu,
- netučných zmrzlinách,
- sušenkách,
- slazeném sekaném kokosu,
- čokoládových produktech.
V potravinových barvivech se používá jako rozpouštědlo. Mimo potraviny se používá jako přísada do nemrznoucích směsí do vozidel, zubních past, dětských krémů, rtěnek, deodorantů, atd.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.