Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E1520 - Propylenglykol

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E1520 - Propylenglykol

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Jedná se o bezbarvou látku kapalného skupenství, která je bez výrazné chuti (jemně nahořklá) a zápachu. Jeho používání je omezováno a látka je postupně nahrazována bezpečnějšími glykoly jako jsou butylen nebo PEG (polyethylenglykol). Přirozeně se vyskytuje ve vínu či pivu. Získává se synteticky z ropné frakce propylenu. Existuje několik způsobů přípravy propylenglykolu - hydratací propylenoxidu, vysokoteplotní katalýzou či přeměnou glycerolu.

Propylenglykol a zdraví

Studie zabývající se účinky propylenglykolu na lidech neobjevily karcinogenitu látky. Studie prováděné na zvířatech měly podobné výsledky - tzn. žádné karcinogenní účinky se neprojevily, avšak při velmi vysokých orálních dávkách u nich bylo zjištěno poškození centrálního nervového systému či patologické změny v ledvinách. Další zvířecístudie uvádí, že u potkanů krmených potravou obsahující 5 % propylenglykolu po dobu 104 týdnů se neprojevilo žádné poškození zdraví. Při přímém styku může dráždit pokožku a oči. U skupin lidí, kteří mají negativní reakce na tuto látku, se může vyskytnout tzv. kontaktní dermatitida. Jsou zaznamenány případy otravy v případech požití dětmi.

Propylenglykol v potravinářství

Používá se jako:
- stabilizátor,
- zahušťovadlo,
- odpěňovač,
- zvlhčující látka,
- nosič či rozpouštědlo.

Chrání potraviny před zamrznutím a má konzervační účinky.

Propylenglykol se používá:
- ve zvířecích krmivech,
- v masných výrobcích
jako přísada zabraňující ztrátě barvy,
- při zpracování řepného cukru a droždí jako odpěňovač,
- v dresincích,
- popcornu,
- netučných zmrzlinách,
- sušenkách,
- slazeném sekaném kokosu,
- čokoládových produktech.

V potravinových barvivech se používá jako rozpouštědlo. Mimo potraviny se používá jako přísada do nemrznoucích směsí do vozidel, zubních past, dětských krémů, rtěnek, deodorantů, atd.

 

 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.