Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Karamely se dělí následovně: E150a - Jednoduchý karamel (Kulér), E150b - Kaustický sulfitový karamel, E150c - Amoniakový karamel, E150d - Amoniak sulfitový karamel. Tyto látky jsou nejpoužívanější barviva (cca 98% z celého objemu barviv) v potravinách. Jedná se o kapalnou nebo pevnou látku hnědé až černé barvy. Dodává potravinám stálou hnědou barvu. Karamel se vyrábí zahříváním různých druhů cukrů (třinového, řepného ale i cukru, který vznikne štěpením škrobů). Podle dalších přísad, které jsou při zahřívání cukru přidávány vznikají různé druhy karamelu (např. přidáváním velmi malých množství alkálií nebo stopové množství minerálních kyselin).
U karamelů připravovaných vařením nebo zahříváním cukrů nebyly zjištěny žádné negativní účinky. Karamel se vyrábí z různých druhů cukrů (glukóza, laktóza, atd.), které mohou být vyráběny z pšenice, proto by se měli vyvarovat konzumaci alergici, kteří jsou na takové výrobky citliví. Karamel je považován za bezpečnou přísadu. V roce 2011 vydala organizace EFSA prohlášení, že karamely jsou bezpečné při jejich použití v potravinách a nápojích. U karamelu je stanovena dávka maximálně 70mg/l v nápojích a maximálně 290 mg/kg v jídle.
Používá se k barvení:
- cola nápojů,
- čokolád,
- džemů,
- bonbónů,
- sirupů,
- cukrovinek,
- sójové omáčky,
- piva,
- červeného vína,
- rumu, brandy, whisky,
jako přísada:
- v některých pekařských výrobcích,
- celozrnném pečivu,
- sušenkách,
- instantních polévkách.
Dále se využívá v kosmetice, zubních pastách, krmivech pro zvířata.
V ČR (celé EU) je používání látky k barvení potravin, kromě dětské výživy, povoleno. V USA je použití barviva také povoleno.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.