Kurzy ATAC

E1503 - Ricinový olej

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E1503 - Ricinový olej

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Jedná se o viskózní kapalinu používající se jako protispékavá látka a nosič. Látka je známá jako projímadlo. Získává se extrakcí ze semen rostliny Ricinus communis, Skočec obecný.

Ricinový olej a zdraví

.V malých dávkách není pro člověka látka nebezpečná, ve vyšších dávkách má projímavé účinky. Při výrobě může dojít při druhotném vylisování k uvolnění potenciálních alergenů, které mohou vyvolat podráždění pokožky, očí, trávicího traktu. Látka je z pohledu bezpečnosti řadu let odzkoušená - díky jejímu využívání v medicíně. ADI (přijatelná denní dávka) - 0,7 mg/kg.

Ricinový olej v potravinářství

Používá se jako rozpouštědlo pro různé potravinové příchutě a dochucovadla nebo jako nosič.

Přidává se do:

- ochuceného cukru,
- bonbónů,
- sladkých nápojů,
- pomád na rty, kosmetiky, apod.

 V ČR (celé EU) je použití této látky nepovolené, v USA je povolena.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.