Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E1442 - Hydroxypropylether zesíťovaného fosfátu škrobu

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E1442 - Hydroxypropylether zesíťovaného fosfátu škrobu

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Hydroxypropylether zesíťovaného fosfátu škrobu je zahušťovadlo a stabilizátor. Má velmi dobré vlastnosti při opakovaném zmrazování a rozmrazování. Je odolný proti kyselinám, škodlivým enzymům a dodává výrobkům lepší barvu a lesk. Škrob tělo rozloží a zpracuje na glukózu tak, že má energetickou hodnotu 16,5kJ/g. Vyrábí se úpravou škrobových granulí tapioka (speciální druh škrobu, který se získává z rostliny Cassava (Manihot esculenta))pomocí 0,1% chloridu fosforilu a 8-10% propylenoxidu. Následně proběhne chemické zesíťování.

E1442 a zdraví

U látky nebyly zjištěny žádné nebezpečné látky pro zdraví osob, pouze je při trávení možnost uvolňování mizivého množství fosforečnanu, který může způsobovat částečné vylučování vápníku z těla. Může zpomalit rozkládání potravy ve střevech. Není stanovena hodnota přijatelné denní dávky (ADI).

E1442 v potravinářství

Používá se v řadě potravin, např. v instantních polévkách. V ČR (celé EU) je používání látky povoleno v nezbytném množství ke všem potravinám, a v omezeném množství i při výrobě dětských příkrmů. V USA je používání látky povoleno.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.