Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Hydroxypropylether zesíťovaného fosfátu škrobu je zahušťovadlo a stabilizátor. Má velmi dobré vlastnosti při opakovaném zmrazování a rozmrazování. Je odolný proti kyselinám, škodlivým enzymům a dodává výrobkům lepší barvu a lesk. Škrob tělo rozloží a zpracuje na glukózu tak, že má energetickou hodnotu 16,5kJ/g. Vyrábí se úpravou škrobových granulí tapioka (speciální druh škrobu, který se získává z rostliny Cassava (Manihot esculenta))pomocí 0,1% chloridu fosforilu a 8-10% propylenoxidu. Následně proběhne chemické zesíťování.
U látky nebyly zjištěny žádné nebezpečné látky pro zdraví osob, pouze je při trávení možnost uvolňování mizivého množství fosforečnanu, který může způsobovat částečné vylučování vápníku z těla. Může zpomalit rozkládání potravy ve střevech. Není stanovena hodnota přijatelné denní dávky (ADI).
Používá se v řadě potravin, např. v instantních polévkách. V ČR (celé EU) je používání látky povoleno v nezbytném množství ke všem potravinám, a v omezeném množství i při výrobě dětských příkrmů. V USA je používání látky povoleno.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.