Kurzy ATAC

E1440 - Hydroxypropylether škrobu

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E1440 - Hydroxypropylether škrobu

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Jedná se o stabilizátor a zahušťovadlo. Škrob tělo rozloží a zpracuje na glukózu tak, že má energetickou hodnotu 16,5kJ/g. Výroba probíhá úpravou běžného škrobu pomocí propylenoxidu. Po následné etherifikaci (syntézou pomocí etherů) je výsledný škrob obvykle lehce okysličený, vybělený nebo upravený kyselinou. Je odolný proti kyselinám, škodlivým enzymům a dodává výrobkům lepší barvu a lesk.

Hydroxypropylether škrobu a zdraví

Látka je považována za bezpečnou bez nežádoucích účinků, ovšem při velmi vysokých dávkách může způsobovat průjem. Studie na zvířatech neprokázaly škodlivost. Není stanovena hodnota přijatelné denní dávky (ADI).

Hydroxypropylether škrobu v potravinářství

Používá se k zahušťování spousty druhů potravin, např. salátových zálivek. V ČR (celé EU) je používání látky povoleno v nezbytném množství ke všem potravinám s výjimkou dětské výživy. V USA je používání této látky rovněž povoleno.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.