Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Jedná se o stabilizátor a zahušťovadlo. Škrob tělo rozloží a zpracuje na glukózu tak, že má energetickou hodnotu 16,5kJ/g. Výroba probíhá působením 0,1% chloridu fosforičitého a 5% anhydridu kyseliny octové na běžný škrob. Maximální úroveň acetylových skupin ve škrobu je 2,5%.
Tento modifikovaný škrob dokáže stimulovat růst prospěšných bakterií v tenkém i tlustém střevě, podobně jako různá probiotika. Látka nemá nežádoucí účinky, ale i tato může při vyšších dávkách způsobovat odvádění vápníku z těla. Není stanovena hodnota přijatelné denní dávky (ADI).
Používá se např. v pekařských a cukrářských výrobcích. V ČR (celé EU) je používání látky povoleno ke všem potravinám s výjimkou dětské výživy. V USA je používání látky rovněž povoleno.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.