Kurzy ATAC

E1413 - Fosfát zesíťovaného škrobu

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E1413 - Fosfát zesíťovaného škrobu

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Fosfát zesíťovaného škrobu je stabilizátor a zahušťovadlo. Výhodou tohoto škrobu je jeho odolnost proti zmrazení a rozmrazení výrobku.  Škrob tělo rozloží a zpracuje na glukózu tak, že má energetickou hodnotu 16,5kJ/g.

Fosfát zesíťovaného škrobu a zdraví

Tento modifikovaný škrob dokáže stimulovat růst prospěšných bakterií v tenkém i tlustém střevě, podobně jako různá probiotika. Není stanovena hodnota přijatelné denní dávky (ADI). Látka nemá nežádoucí účinky, avšak při vyšších dávkách může docházet k odvádění vápníku z těla. Dlouhodobé ani krátkodobé studie na zvířatech nedokázaly žádné negativní účinky.

Fosfát zesíťovaného škrobu v potravinářství

Nejsou dostupné informace o konkrétním využití této látky. V ČR (celé EU) je látku možné až na výjimky používat ve všech druzích potravin. V USA je taktéž povolena.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.