Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Zesíťovaný fosfát škrobu je stabilizátor a zahušťovadlo. Výhodou tohoto škrobu je jeho odolnost proti zmrazení a rozmrazení výrobku. Tento modifikovaný škrob dokáže stimulovat růst prospěšných bakterií v tenkém i tlustém střevě, podobně jako různá probiotika. Škrob tělo rozloží a zpracuje na glukózu tak, že má energetickou hodnotu 16,5kJ/g. Výroba probíhá užitím fosfrečnanů sodíku, čímž dochází k zesíťování a esterifikaci škrobového řetězce. Celkový rozsah modifikace je malý, zreagovaná látka obsahuje cca 0,4% fosforu.
Látka nemá nežádoucí účinky, avšak při vyšších dávkách může docházet k odvádění vápníku z těla. Studie na zvířatech nedokázaly žádné negativní účinky. Není stanovena hodnota přijatelné denní dávky (ADI).
Díky jeho odolnosti proti zmrazení a rozmrazení se používá v různých zeleninových a ovocných protlacích či v některých tvarohových krémech. Až na výjimky je v ČR (celé EU) používání zesíťovaného fosfátu škrobu v nezbytném množství povoleno. V USA taktéž povoleno.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.