Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E1410 - Fosfát škrobu

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E1410 - Fosfát škrobu

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Jedná se o stabilizátor a zahušťovadlo. Škrob tělo rozloží a zpracuje na glukózu tak, že má energetickou hodnotu 16,5kJ/g. Vyrábí se působením alkalických fosforečnanů, polyfosforečnanů nebo kyseliny fosforečné na běžný škrob.

Fosfát škrobu a zdraví

Látka nemá nežádoucí účinky, neboť se v těle rozkládá zpět na fosforečnan a škrob. Není ale dobré požívat její vysoké dávky pro podezření na odvádění vápníku z těla. Není stanovena přijatelná denní dávka (ADI).

Fosfát škrobu v potravinářství

Využívá se jako zahušťovadlo či stabilizátor, zejména k zahuštění různých omáček. Díky její odolnosti proti tvorbě krystalků ledu při velmi nízkých teplotách se používá v různých mražených výrobcích. V ČR (celé EU) i v USA je v její použití v potravinách v nezbytném množství povoleno.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.