Energie kcal
0 kcal
Energie kJ
0 kJ
Bílkoviny
0 g
Sacharidy
0 g
Tuky
0 g
Vláknina
0 g
Chlorofyly jsou zelená přírodní barviva, zvaná také přírodní zeleň. Jedná se o nejrozšířenější pigmenty v přírodě, mají zelenou až olivově zelenou barvu. Jsou běžnou součástí lidské výživy jako je listová zelenina - špenát, kopřivy, řasy, apod. Nepoužívá se až tak často, protože je nestabilní na světle a v kyselém prostředí. Získává se louhováním např. z trávy, vojtěšky a jiných zelených rostlin.
Nejsou známy žádné negativní účinky. Může způsobit zvýšenou citlivost na světlo. Chlorofyly snižují hladinu cholesterolu v krvi. Mají velmi pozitivní vliv na některé funkce organismu - metabolismus, dýchání, růst tkání, hojení ran a využívá se při léčbě chudokrevnosti. Na internetu kolují názory o pozitivních vlivech chlorofylových nápojů při dietě. Vědecky však tato tvrzení nejsou nijak podložena.
Chlorofyly a chlorofyliny se používají k barvení:
- polévek
- omáček
- olivového a sojového oleje
- kečupů
- limonád
- dezertů
- cukrovinek
- likérů
- různých pastilek (i žvýkaček) - zabraňují nepříjemnému pocitu v ústech.
Pomocí nich se vyrábí také deodoranty, antiperspiranty, ústní vody, apod. V ČR (celé EU) i v USA je barvivo povolené na všechny druhy potravin kromě dětské výživy.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.