Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

E140 - Chlorofyly a chlorofyliny

Kategorie: Aditiva / Aditiva

E140 - Chlorofyly a chlorofyliny

Nutriční hodnoty (100 0):

Energie kcal

0 kcal

Energie kJ

0 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

0 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (0 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (0 %) Vláknina (0 %)

Chlorofyly jsou zelená přírodní barviva, zvaná také přírodní zeleň. Jedná se o nejrozšířenější pigmenty v přírodě, mají zelenou až olivově zelenou barvu. Jsou běžnou součástí lidské výživy jako je listová zelenina - špenát, kopřivy, řasy, apod. Nepoužívá se až tak často, protože je nestabilní na světle a v kyselém prostředí. Získává se louhováním např. z trávy, vojtěšky a jiných zelených rostlin.

E140 a zdraví

Nejsou známy žádné negativní účinky. Může způsobit zvýšenou citlivost na světlo. Chlorofyly snižují hladinu cholesterolu v krvi. Mají velmi pozitivní vliv na některé funkce organismu - metabolismus, dýchání, růst tkání, hojení ran a využívá se při léčbě chudokrevnosti. Na internetu kolují názory o pozitivních vlivech chlorofylových nápojů při dietě. Vědecky však tato tvrzení nejsou nijak podložena.

E140 v potravinářství

Chlorofyly a chlorofyliny se používají k barvení:

- polévek
- omáček
- olivového a sojového oleje
- kečupů
- limonád
- dezertů
- cukrovinek
- likérů
- různých pastilek (i žvýkaček) - zabraňují nepříjemnému pocitu v ústech.

Pomocí nich se vyrábí také deodoranty, antiperspiranty, ústní vody, apod. V ČR (celé EU) i v USA je barvivo povolené na všechny druhy potravin kromě dětské výživy.

 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.